Stacks Image 26

‘Breekt uw spaarpot open'

In NRC Handelsblad werd onlangs een debat gevoerd over de noodzaak om het ballensysteem te handhaven bij recensies: vijf ballen voor buitengewoon goed en één bal voor zwak. De makers van tentoonstellingen of schrijvers van boeken die met één bal worden ‘bekroond' zijn daar natuurlijk helemaal niet blij mee. De lezer is na zo'n voorselectie echter misschien opgelucht, want de evenementen of boeken met één bal kunnen worden overgeslagen en hij of zij kan zich op de vijf sterren/ballen concentreren. Maar soms kan ook een hoog gewaardeerd kunstwerk tegenvallen. Als je verwachtingen op recensies van anderen baseert, kan de met vijf ballen/sterren gehonoreerde tentoonstelling toch niet in de smaak vallen.

Ook door de aanprijzingen van musea worden we opgejaagd: in advertenties zie je vaak de kreten: ‘once in a lifetime' of ‘absolute must see'. En wat denkt u van de volgende, vrij dwingende boektitel: 1001 Paintings You Must See Before You Die van Stephen Farthing. De titel is een verwijzing naar de razend populaire bucket lists, een term die sinds de gelijknamige film met Jack Nicholson en Morgan Freeman uit 2007 ook in Nederland vaak wordt gebruikt. Morgan Freeman zegt in de film : ‘..a list of all things we want to do in our lives before we kick the bucket..' Een lijst met skydiving, parachutespringen of de Mount Everest beklimmen. Sinds een paar jaar verschijnen er ook boeken met schilderijen of kunstwerken, reisbestemmingen, architectuur die je dus absoluut moet hebben gezien.

Musea adverteren soms al een jaar van tevoren voor tentoonstellingen en dan begint de run op kaartjes. Vaak is er een tijdslot voor de bezoekers, of er staan honderden wachtenden voor u in de rij. De museumzalen zijn overvol, waardoor je soms niets kunt zien, maar je kunt dan wel een vinkje zetten. ‘Ik ben er geweest, ik heb het gezien.' Je moet er wel wat voor over hebben. Ook financieel. Musea moeten hun investeringen terug verdienen.

‘Breekt uw spaarpot open en pakt uw valiesje. Al was het uw laatste geld, waarmede ge de reis moet maken, doet het, doet het!' Aldus het advies van de reislustige kunstenaar Marius Bauer in 1898. Gelukkig is er Kunst in Zicht en zover hoeft het niet te komen. U kunt uw spaarpot heel laten en uw valiesje in de kast houden. U kunt naar onze lezingen komen en u door de sprekers mee laten voeren in hun verhalen en betogen. Wij werken niet met ballen of sterren en u wordt niet gedwongen om te kiezen.

Met de woorden van Bauer sporen wij u graag aan: ‘Doet het, doet het'. Wij heten u van harte welkom op onze lezingen en bij andere activiteiten.

© Cc 2020 | Privacybeleid