Stacks Image 491

De programmaboekjes van 2011 tot 2020

Voorjaar 2020: Over kunst, toerisme, klimaatcrisis en vliegschaamte

Venetië dreigt het moderne Atlantis te worden, het mythologische eiland dat onder water verdween. Niet alleen de klimaatveranderingen hebben schuld aan de zinkende stad, ook het massatoerisme is hier debet …. lees verder….
Najaar 2019: ‘Breekt uw spaarpot open'

In NRC Handelsblad werd onlangs een debat gevoerd over de noodzaak om het ballensysteem te handhaven bij recensies: vijf ballen voor buitengewoon goed en één bal voor zwak. De makers …. lees verder….
Voorjaar 2019: Benefactor/donateur/ begunstiger/schenker wordt Vriend

Stichting Kunst in Zicht Groningen is in 1985 opgericht en wordt gesteund door veel donateurs.
Dat waarderen we zeer, maar de benaming ‘donateurs' vinden we minder passend …. lees verder….
Najaar 2018: Kunst in Zicht als ‘chief happiness officer'

Misschien ontging het u, maar op 20 maart jongstleden was de Internationale Dag van het Geluk (International Day of Happiness). Op deze dag wordt in het World Happiness Report het 'gelukkigste land ter wereld'…. lees verder….
Voorjaar 2018: Kunst maakt rijk

Sinds 1985 hebben we al ruim 60 keer een interessant, halfjaarlijks programma voor u samen gesteld. Ook nu is dat volgens ons weer gelukt en dat in een tijd dat kunst en geld een problematische verhouding hebben…. lees verder….
Najaar 2017: Kunstpraten: Pierre Janssen of Mertabi?

Voor kunsthistorici speelt taal een belangrijke rol. Simpel gezegd: ze maken een praatje bij een plaatje. Sinds Pierre Janssen is ‘tv-kunstpraten', een term die Hans Hartogh den Jager in de NRC van 6 april 2017 gebruikte…. lees verder….
Voorjaar 2017: Kan kunst de wereld redden?

Kunst in Zicht neemt sinds haar oprichting in 1985 in het Groningse culturele leven een bescheiden, maar permanente plaats in. Twee keer per jaar brengen wij een nieuw programma uit. Bij …. lees verder….
Najaar 2016: Geld, kunst en passie

'Maken kunstminnende multimiljonairs officiële musea overbodig?' kopte het Belgisch tijdschrift Knack van 23 juni 2015. De auteur constateerde een trend dat kunst in de wereld …. lees verder….
Voorjaar 2016: Schoonheid en troost

Wat is de taak van beeldende kunst in moeilijke tijden? Geëngageerd zijn, of juist niet en voor de toeschouwers troost en loutering bieden? Een vraag waar niet eenvoudig een antwoord op te geven is …. lees verder….
Najaar 2015: Nothing beats the real thing...'

Ons moderne leven draait om internet. We volgen alles op het web en berichten komen razendsnel je huiskamer binnen. Bovendien komt alles in beeld: met smartphones en tablets worden duizenden foto's gemaakt…. lees verder….
Voorjaar 2015: Liefde voor kunst delen

In de Volkskrant van 6 november jongstleden beschreef de actrice Carine Crutzen het publiek van tentoonstellingen en lezingen als ‘oud, ouder, oudst’. Een open deur. We hebben dit door de jaren heen …. lees verder….
Najaar 2014: Kunst als therapie

Dat het maken van schilderijen of beelden therapeutische waarde heeft, is al lang bekend. Maar kijken of praten over kunst kan ook therapeutisch werken. Volgens wetenschappelijk onderzoek hebben kunstwerken in ziekenhuizen…. lees verder….
Voorjaar 2014: ‘De wereld is een boek. Wie niet reist, leest enkel één bladzijde’

Deze wijze woorden zijn van Augustinus, filosoof en kerkvader uit de vierde eeuw. Het Boekenweekthema van 2014…. lees verder….
Najaar 2013: Bescheiden blijven

Zoals tegenwoordig steeds meer de gewoonte is, zoek je alles eerst op internet. De mogelijkheden hiervan zijn eindeloos. Op zoek naar citaten over kunst stond tussen duizenden hits…. lees verder….
Voorjaar 2013: Enrich your life with art

Jean Paul Getty (1892-1976) was een puissant rijke Amerikaan. Hij werd geboren in een rijk gezin en erfde een aanzienlijk fortuin dat hij ging vermenigvuldigen. Zijn motto was: sta vroeg op, werk hard en vind olie.…. lees verder….
Najaar 2012: Recycling

'We hebben opnieuw geprobeerd een divers aanbod samen te stellen, waarin we over de grenzen van de westerse kunst heenkijken, rode draden door de tijd heen opsporen en dwarsverbanden zoeken.…. lees verder….
Voorjaar 2012: 'If you have a hammer…

Een Engels spreekwoord zegt: ´If you have a hammer, everything looks like a nail´. Vrij vertaald: als we maar op één manier naar de dingen kunnen kijken, is de wereld minder interessant.…. lees verder….
Najaar 2011: Business as usual

De viering van ons zilveren jubileum is bijna voorbij. …. lees verder….
Voorjaar 2011: Hoezo, artoholics? 25 jaar Kunst in Zicht

Kunst in Zicht bestaat ruim vijfentwintig jaar en dat vieren we dit voorjaar met een keur aan bijzondere activiteiten.…. lees verder….
© Cc 2020 | Privacybeleid